Доц. Околийски обяви кога ще приключи пандемията от коронавирус.  Пандемията може

...
Доц. Околийски обяви кога ще приключи пандемията от коронавирус.  Пандемията може
Коментари Харесай

Доц. Околийски, СЗО: Пандемията свършва до края на 2022 година, но не и в България

Доц. Околийски разгласи по кое време ще завърши пандемията от ковид.  

„ Пандемията може да свърши до края на 2022 година, само че единствено в страните, които сполучливо се борят с вируса. За България тази прогноза не е годна “

 Това сподели доцент Михаил Околийски, представител на СЗО за България, в „ Тази заран “ по bTV

„ Данните, че „ Омикрон “ е по-лек са прекомерно оптимистични. Към този миг видното е, че вирусът доста бързо намира неимунизираните хора, което важи също за страни като Германия, Испания и Англия, които имат покритие над 80% с ваксини “, сподели Околийски.

По думите му фактът, че се заразяват толкоз доста хора за толкоз малко време съществено ще натовари здравните системи и ще докара до повече хора с по-сериозни затруднения.

Той добави, че в случай че човек е имунизиран, вероятността да се болести с „ Омикрон “ е по-малка, само че даже и това да стане – болестта протича доста по-леко.

Околийски предизвести за заплаха за появяването на нови типове разновидности в страни като България и Румъния, където имунизационното покритие е ниско.

Анкетно изследване на СЗО и Министерство на здравеопазването демонстрира, че едвам 12% от българите са същински антиваксъри. По-висок е процентът на хората, които са скептици и имат страхове и потребност от съответна информация – 50%.

„ Хората имат потребност някой да приказва с тях по съчувствен и топъл метод, би трябвало да има разговор “, сподели Околийски.

На въпрос дали има риск от появяването на флурона и у нас, Околийски разяснява, че има. „ Сезонният грип, макар че е едва изразен, също е разполагаем. Двойната композиция от ковид и сезонен грип е още по-смъртоносна и това е обезпокоително. В годините преди ковид губехме към 2000 души на година поради сезонния грип, макар съществуването на ваксини и на национална стратегия, която ги финансира “, сподели Околийски, написа dunavmost.com.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР